Na današnji dan pred šestimi leti smo tudi formalno registrirali neprofitni zavod Državljan D in si za področje delovanja določili presek tehnologije in družbe ter človekove pravice v dobi informacijske tehnologije.

»Z grenkim veseljem ugotavljam, da je bila odločitev pravilna in da se tehnodeterministično promoviranje informacijske družbe v vsem tem času le mukoma premika h kritičnemu pogledu, ki vidi tudi probleme aktualnih smernic razvoja,« je ob šestih obletnici izjavil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič.

»Pandemija koronavirusa je sicer res delovala kot katalizator, a nastavki za vse bolj prisotno družbo nadzora, kapitalizem platform in podatkovno ekonomijo smo zastavili že mnogo prej, nismo pa vanjo vgradili varovalk človekovih pravic, zasebnosti in svobode,« dodaja Savič.

Državljan D zato predstavlja enega ključnih členov varovalne verige posameznikovih svoboščin pred družbo nadzora in avtokracijo, katere lovke se vedno bolj stegujejo tudi po Sloveniji. »Če samo pogledamo aktualno stanje na področju vdorov v zasebnost pod pretvezo teatra varnosti, če samo pogledamo položaj svobodnih medijev in če se samo za trenutek ozremo po vse bolj podivjanemu področju podatkovne ekonomije, potem lahko vidimo, kako nujen je korektiv neodvisne, samostojne in vztrajne nevladne organizacije,« dodaja Savič.

Oktober bomo praznovali delovno, saj se cel mesec dogajajo različne aktivnosti na področju problematiziranja informacijske družbe, medijske politike in aktivnega državljanstva. »Korona je sicer veliko stvari obrnila na glavo, a hkrati še toliko bolj poudarila pomembnost našega delovanja za obrambo pred vedno glasnejšim korakanjem v avtokracijo in družbo nadzora,” še dodaja Savič.

Več o dogodkih v oktobru si preberite v napovedniku, naše aktivnosti pa še vedno lahko podprete tudi v okviru nagradne igre za donatorje “6 evrov za 6 let”, ki poteka do konca oktobra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.