Sodelavke in sodelavci zavoda Državljan D z zaskrbljenostjo spremljamo alarmanto hitro korakanje v avtokracijo, ki se pod trenutno vlado dogaja v Sloveniji.

V času zdravstvene krize se namreč odločevalci lotevajo osnovnih človekovih pravic pod pretvezo, da so žrtve nujne za končno zmago nad koronavirusom. Te laži ne moremo in ne smemo sprejeti.

Vedno bolj invazivne tehnologije nadzora, želje po sledenju državljankam in državljanom, napadi na svobodne medije in druge varovalke demokracije s strani vlade, so nedopustne in alarmantne.

Ukinjanje nadzornih varovalk oblasti, kot je recimo ukinitev baze Erar, nezakonito in ad hoc vzpostavljanje kriznih organov, hitre menjave kadrov… vse to meče zelo negativno luč na način kriznega odzivanja in reševanja dejanskih družbenih problemov aktualnega časa.

To se dogaja po celem svetu. Avtokrati izkoriščajo krizne razmere za zasebno okoriščanje in rušenje demokratičnih stebrov oblasti, pod pretvezo zdravstvene krize uvajajo drakonske ukrepe, ki uničujejo posameznikovo zasebnost, zmanjšujejo svobodo odločanja in nažirajo temelje socialne demokracije.

Sodelavke in sodelavci zavoda Državljan D bomo s pozicije nevladne organizacije še naprej skrbeli za aktivne državljane in še naprej branili stebre demokracije. Še naprej se bomo borili za zasebnost v informacijski družbi, ki je ena od prvih pravic pod udarom avtokratov. Še naprej bomo doma in po svetu opozarjali na slovenski propagandističen medijski režim, ki nastaja pod taktirko Madžarske.

Pozivamo javnost in interesne skupine, da se nam pridružijo, saj bomo skupaj lažje branili skupno dobro pred podivjanimi avtokrati, ki se ne ozirajo na druge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.