Dvoletni mednarodni projekt “Internews Journalist Security Fellowship“, v okviru katerega smo sodelovali kot državni koordinator za Slovenijo in kjer smo s pomočjo novinarskih kolegic in kolegov iz večih držav Evropske unije, se je zaključil.

“Z delavnicami smo uspeli izobraziti več deset novinark in novinarjev iz celotne Slovenije in tujine, hkrati je bil projekt odlična priložnost za navezovanje stikov iz tujih organizacij, ki se ukvarjajo s podobnimi temami,” je ob zaključku projekta pojasnil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič.

Čeprav je začetek projekta skoraj do dneva natančno sovpadal s pandemijo koronavirusa in smo prvi del projekta izvajali v spletnem okolju, smo v drugi polovici več kot nadoknadili izgubljeno in delavnice za izboljševanje kibernetske varnosti izvedli po večih velikih in manjših uredništvih po celotni Sloveniji.

“Zaskrbljujoče je, da se načeloma slovenska uredništva s problemom kibernetske varnosti svojih sodelavk in sodelavcev ne ukvarjajo ter da je večina prepuščena samim sebi,” je ob zaključku projekta opozoril Savič, “smo pa s projektom zastavili dobre temelje za vzpostavljanje mreže novinark in novinarjev, ki skrbijo za digitalno varnost in ki jih to področje skrbi.”

Poleg osebne kibernetske zaščite novinark in novinarjev smo znotraj projekta razvijali tudi model kritičnega novinarskega poročanja o družbi nadzora. “Pomembno se nam je zdelo opozoriti tudi na to, da novinarke in novinarji niso samo potencialne žrtve družbe nadzora, temveč imajo v njej pomembno vlogo uokviranja problematike in predstavljanja v javnosti,” dodaja Savič.

S koncem projekta pa se naše aktivnosti na tem področju ne bodo zmanjšale. “V zavodu že od samega začetka opozarjamo na pomembnost komunikacijske zasebnosti in razvijamo vsebine ter projekte na to temo, tako da se bomo temu področju posvečali tudi v prihodnosti,” zaključuje direktor zavoda Državljan D, Domen Savič.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.