Z objavo smernic za nacionalne regulatorje elektronskih komunikacij s strani evropskega združenja regulatorjev BEREC se zaključuje enoletna kampanja za nevtralnost interneta, ki smo jo s partnerji začeli izvajati pred skoraj letom dni.

V zavodu Državljan D smo z namenom osveščanja javnosti organizirali šest javnih razprav o nevtralnosti interneta po celi Sloveniji (Ljubljana, Koper, Maribor, Novo mesto, Kranj), se udeležili edine javne razprave, ki jo je organiziral državni regulator, poskrbeli za predstavljanje tematike v medijih, organizirali več akcij zbiranja mnenj podpore in objavili več strokovnih in publicističnih člankov o fenomenu.

Glavni izziv kampanje je bila aktivacija tistih, ki jim nevtralnost interneta služi, ki jih zadeva in ki bodo najbolj nesrečni, če se zadeva izjalovi. To so startup podjetja, to so mediji, to so spletni uporabniki, to so torej vsi tisti, ki niso telekomi. Ker se dosedaj ni nihče sistematsko ukvarjal z opismenjevanjem javnosti o upravljanju z internetom, nihče se ni ukvarjal s politično in gospodarsko komponento.

Smernice za regulatorje pa so na žalost samo zaključek etape za odprti in svobodni internet in ne njen konec. Sedaj bomo spremljali njihovo izvajanje v praksi in opazovali tako telekome kot tudi regulatorje. Smernice so namreč boljše od lani sprejete zakonodaje, a vseeno dopuščajo določene možnosti zlorab, predvsem na področju t.i. zero rating storitev.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.