V zavodu Državljan D izražamo izredno zaskrbljenost nad predlogom zakonodaje ZVOP-2 in sicer glede osemdesetega člena, v katerem lahko beremo predlog ureditve uporabe biometričnih tehnologij v zasebnem sektorju. Podajamo komentarje osemdesetega člena predloga zakonodaje ZVOP-2 in opozarjamo na izredno površnost, nedorečenost in nesmiselnost predloga zakonodaje v tem delu.

“Trenutni predlog gre po našem mnenju v smer prevelike liberalizacije trgovine z biometrijo, brez ustreznih varovalk, temveč samo z mehanizmom posameznikove privolitve,” opozarja direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. “To je izredno slabo, saj smo lahko že večkrat videli, kako lahko je zmanipulirati uporabnike in kako nemočni smo v primerjavi s komercialnimi ponudniki rešitev informacijske družbe,” še dodaja.

Predstavniki zavoda Državljan D smo zato na ministrstvo za pravosodje naslovili komentar predloga zakona in opozorili na problematičnost 80. člena. “Hkrati pozivamo vse aktivne državljane, naj sledijo našemu zgledu in se opredelijo do predloga zakonodaje ter tako pomagajo pri normalizaciji tega področja,” pravi Savič.

Na spletnem mestu projekta ETIČEN.IT lahko preberete komentarje predstavnikov zavoda Državljan D, ki so jih poslali ministrstvu za pravosodje in tudi sami oddate komentar predloga zakonodaje. Čas je do konca maja 2021.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.