“Družba nadzora temelji na večih lovkah, ena od njih je zagotovo videonadzor,” je ob zagonu projekta Panoptikon.si pojasnil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. “Projekt Panoptikon.si smo zagnali, ker si na tem področju želimo trezne in informirane razprave ter ker nas je zanimalo, kakšno je stanje v Sloveniji,” je še dodal.

Podatke so v zavodu Državljan D od občinskih oblasti pridobivali z zahtevki za dostop do informacij javnega značaja, zato se kvaliteta podatkov od občine do občine razlikuje. “Na žalost na tem področju nimamo nikakršnih zakonskih obvez, občine lahko podatke prosto interpretirajo, mi smo jih skušali vsaj deloma poenotiti,” opozarja Savič.

Ni šlo brez ovir. “Najbolj smo razočarani nad občino Ljubljana, ki nam od novembra 2021 na različne načine ovira dostop do podatkov o lokaciji kamer po prestolnici, kar kaže na izredno netransparenten način vladanja,” meni Domen Savič, ki še dodaja, “da se je MOL sedaj odločil za tožbo na davkoplačevalske stroške in to glede podatkov, za katere je zakonska podlaga jasna in glede katerih je že dvakrat odločil tudi Urad Informacijskega pooblaščenca.”

Projekt bo zagonu tako predstavlja podatke treh občin, nove bodo v zavodu Državljan D dodajali sproti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.