Sodelavke in sodelavci zavoda Državljan D so danes s tiskovno konferenco začeli vseslovensko turnejo proti sovraštvu.

V Sloveniji že več let opažamo širjenje sovraštva in nestrpnosti. Eden glavnih virov so mediji, povezani v zahodnobalkansko mrežo propagandističnih tovarn, s katerimi posredno upravlja Viktor Orban.

Ti mediji širijo nestrpnosti do spolnih in etničnih manjšin, z lažmi, polresnicami in izkrivljenimi novicami pa v družbo vnašajo razdor in nezaupanje. Denar za delovanje dobivajo iz različnih virov, med drugim tudi iz naslova ministrstva za kulturo in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti.

Kaj lahko v boju proti sovraštvu in propagandističnim lažem naredimo državljanke in državljani, kako bi se morali odzvati državni organi in kaj se je na tem področju dogajalo v preteklih letih? Kako je mogoče, da je večletno širjenje sovraštva financirano z javnim denarjem in da se na tem področju nič ne spremeni?

Turneja nadaljuje večletna prizadevanja odpiranja javne razprave na temo državnega financiranja propagandističnih trobil, ki so v lasti madžarskih podjetji, povezanih z madžarsko vlado.

Do konca leta 2020 bomo na šestnajstih lokacijah po celi Sloveniji z javnimi razpravami opozarjali na sistemske probleme financiranja sovraštva z javnim denarjem, opozorili na pasivne odločevalce, ki so so-odgovorni za nastalo stanje in ponudili nekaj rešitev iz te krize.

Na turneji bomo obiskali Kranj, Postojno, Trbovlje, Novo mesto, Krško, Kočevje, Celje, Slovenj Gradec, Ptuj, Maribor, Mursko Soboto, Koper, Tolmin in Novo Gorico.

Več informacij na www.sovrastvo.si/turneja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.