Pred več kot letom dni smo hoteli izvedeti lokacijo, blagovno znamko in tip občinskih nadzornih kamer v glavnem mestu Slovenije. Zbiranje podatkov poteka v okviru projekta Panoptikon, s katerim spremljamo razrast družbe nadzora v Sloveniji, ki je financirana z javnim denarjem.

Namesto podatkov smo dobili molk in tožbo javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice proti Uradu Informacijskega pooblaščenca, ki nam je dal prav v zahtevku po dostopu do zgoraj omenjenih informacij javnega značaja.

V letu dni, odkar je bila vložena tožba, se je zadeva premaknila samo na enem področju – kamer je v glavnem mestu vedno več, hkrati pa meščanke in meščani očitno ne smemo izvedeti kje so, kaj snemajo in zakaj to počnejo.

»Gre za šokanten primer ignorantske oblasti, ki najprej davkoplačevalski denar porabi za vzpostavljanje mestne družbe nadzora, nato pa se z vsemi štirimi brani pred iskrenim in odprtim odnosom do javnosti,« ob prvi obletnici primera komentira direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. »Še več – medtem, ko meščanke in meščani očitno ne smemo izvedeti, kjer vse nas snemajo mestne oblasti, te po glavnem mestu Slovenije pospešeno nameščajo nove nadzorne kamere,« opozarja.

Mestne nadzorne kamere so se v večih mestih po Evropski uniji izkazale kot hud vdor v zasebnost meščank in meščanov, kjer so razlogi za uvedbo izredno medli, rezultatov pa skorajda ni.  “Praksa mestnih oblasti v prestolnici razkriva šokantno dejstvo, da gre za še en primer prikritega in zlaganega odnosa do davkoplačevalk in davkoplačevalcev, ki dejansko živijo v panoptikonski simulaciji družbe nadzora,” je kritičen Savič.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.