Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, je danes kot gost nastopil na seji Odbora za kulturo, ki mu predseduje Violeta Tomić (Levica), na kateri so razpravljali o financiranju sovraštva in madžarske propagande z javnim denarjem.

Povedal je naslednje:

Spoštovana predsednica odbora, spoštovane članice, spoštovani člani.

Najprej iskrena hvala za to razpravo, za katero si v zavodu Državljan D prizadevamo že skoraj dve leti. Da danes lahko sedim med vami in vas prosim, da poleg odnosa propagandističnih izpostav madžarskega režima Nova24TV in sateliti, slovenskih političnih strank in tujih režimov nujno preverite tudi odnos podjetij v večinski državni lasti, ki preko sumljivih oglaševalskih pogodb financirajo taiste tovarne sovraštva.

To dokazuje tudi naša skoraj dvoletna kampanja, v kateri še danes ni jasno, kakšni so razlogi za oglase državnega Telekoma v etru in spletu tovarne sovraštva in zakaj so v preteklosti na tovarni sovraštva Nova24TV in njenih satelitih oglaševala tudi druga podjetja (Pošta Slovenije, Zavarovalnica Sava, Petrol, Zavarovalnica Triglav, GEN-I).

Ni jasno, zakaj je bila parlamentarna razprava o tem problemu pod odhajajočo vlado očitno prepovedana in zakaj so iz državnega zbora na taiste tovarne sovraštva odtekale peticije državljank in državljanov, ki so pozivali k taki politični razpravi na komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti pod vodstom SDS.

Ni jasno, zakaj SDH še vedno ni opravil oktobra 2019 napovedane revizije oglaševalskih pogodb podjetij v večinski državni lasti, ki bi prinesla jasnejša merila in bolj določene cilje oglaševanja. Ni jasno, zakaj ministrstvo za gospodarstvo odhajajoče vlade pod vodstom SMC ni ukrepalo glede tega. Ni jasno, zakaj glede nejasnosti v razvidu medijev, pri očitnih kršitvah obstoječega zakona o medijih ni ukrepalo ministrstvo za kulturo in medijski inšpektor pod vodstom SD. Ni jasno, zakaj v državnem zboru do danes ni bilo politične volje za konkretno razpravo na to temo.

Ni jasno, zakaj navkljub demantijem vsebine na Nova24TV s strani evropske komisije, slovenske policije, ministrstev, javnosti… podjetja v večinski državni lasti še vedno vztrajajo pri oglaševanju, ministrstvo za kulturo takim propagandističnim medijem dodeljuje naš, davkoplačevalski denar, inšpektor za medije pa z absurdnimi razlogi zavrača prijave domnevnega kršenja obstoječe medijske zakonodaje.

Ni jasno, kako lahko domači in tuji neodvisni viri poročajo o propagandističnem predznaku Nova24TV in njenih satelitov, kako lahko na večih mestih najdemo očitne povezave z madžarskim režimom in desničarskimi ekstremisti, pa se slovenske uradne inštitucije delajo, kot da je vse v redu.

Tovarna sovraštva Nova24TV in njeni sateliti niso problem. So simptom problema. Problem so državne inštitucije, podprte z davkoplačevalskim denarjem, ki ne opravljajo svojega dela, ki se sklicujejo druga na drugo in ustvarjajo vakuum, v katerem raste sovraštvo in madžarska propaganda, financirana z javnim denarjem iz Slovenije.

Če bomo danes razpravljali samo o relaciji Orban – SDS, če bomo pozabili na slovenske oglaševalske agencije, povezane s Pristopom, ki sodelujejo pri oglaševanju na Nova24TV, če bomo pozabili na slovenska podjetja v večinski državni lasti (Telekom Slovenije), ki po skoraj dveh letih izpraševanja še vedno oglašujejo na Nova24TV in tega ne znajo pojasniti, če bomo sprejeli izgovore ministrstva za kulturo in drugih inštitucij o novi zakonodaji, brez katere nismo in ne bomo sposobni rešiti tega problema, potem je vse zaman.

Spoštovana predsednica odbora, spoštovane članice in člani, spoštovane gostje in gosti. Da lahko danes sedim na tem stolu in govorim te besede, sem moral skoraj dve leti trpeti javne diskreditacije, laži o svojem delu, zasledovanja po trgovinah, objavljanja informacij o mojem zasebnem življenju. Trpeti sem moral grožnje s smrtjo, z izgonom iz države. Trpeti so morali moji bližnji. Upam, da te žrtve niso bile zaman, da bomo danes sposobni pozvati državne organe k vestnemu in natančnemu delu, da bomo zavrnili laži o brezzobi obstoječi zakonodaji in da bomo praksi javnega financiranja sovraštva s strani vlade in s strani podjetij v večinski državni lasti jasno in nedvomno rekli NE. 

Še enkrat ponavljam – vsi odgovorni so imeli že leta 2018 v rokah vsa orodja, s katerimi bi lahko razrešili te očitne kršitve zakonodaje in prekinili tok javnega denarja v propagandistične kloake Nova24TV in satelitov. Vsi odgovorni jih imajo v rokah še danes. Vprašanje je, če jih bodo imeli še jutri. Ukrepati je treba danes, sedaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.