Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, se danes v državnem zboru ločeno srečuje s predsednikom državnega zbora mag. Dejanom Židanom in članico državnozborske komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Natašo Sukič.

Ob predaji peticije je Domen Savič povedal:

Živimo v nevarnih časih preloma v družbi. Preloma, ki si ga ne moremo privoščiti. Živimo v časih, ko je sovraštvo nova normalnost. Ko se na večih mestih normalizira javno izrekanje sovraštva. Sovraštva proti spolnim, etničnim in verskim manjšinam, nad katerimi se vršijo grožnje z deportacijo, fizičnim nasiljem in smrtjo ter celo dejanskimi napadi.

Živimo v časih, ko država namenja naš denar za produkcijo laži, zavajanj, polresnic in manipulacij. V časih, ko del državnega zbora za zaščito strankarskih interesov več kot leto dni zlorablja demokratične mehanizme peticij ter bojkotira razpravo o družbeno relevantnih problemih. V časih, ko se neodvisne državne inštitucije (medijski inšpektor, informacijski pooblaščenec) nočejo lotevati določenih problemov v njihovi domeni.

Živimo v časih, ko umanjka nadzor nad poslovanjem podjetij v državni lasti, ki z oglaševanjem zalagajo madžarsko tovarno propagande in v letu dni ne znajo pojasniti, zakaj to počnejo. In v časih, ko oglaševalska stroka v Sloveniji v letu dni ni sposobna nasloviti globalnega problema financiranja skrajno-desničarske propagande v Sloveniji.


Med glavne krivce za razrast sovraštva uvrščam politično pasivnost na eni in politično kolaboriranje na drugi strani. Čas je, da ukrepamo!

S to peticijo 219 državljank in državljanov republike Slovenije poziva državni zbor k politični odgovornosti za nastalo stanje. Politična razprava o javnem denarju, ki gre za produkcijo propagande, laži in sovraštva, je nujna. Razpravi pa mora nujno slediti tudi jasno in ostro ukrepanje.

219 glasov v en glas govori Dovolj je bilo!

Odločevalci imajo že danes v rokah vse mehanizme, s katerimi lahko prekinejo kanaliziranje javnega denarja v greznico tovarn sovraštva. Več kot dovolj strokovnih razlogov za prenehanje javnega financiranja tovarn sovraštva, od večkratnega domnevnega kršenja določil medijske zakonodaje do politično povezanih oseb, ki stojijo v ozadju teh propagandističnih projektov. Potrebna je samo hrbtenica in politična volja po razrešitvi tega hudega problema, ki razdvaja družbo.

S preprečevanjem sejanja sovraštva in ureditvijo tega področja bo družba kot celota na boljšem. Laži ne bodo več zastrupljale skupnega prostora, sovraštvo ne bo več del normalnosti. Manjšine bodo lažje zadihale. Skupaj moramo in bomo zaustavili enega glavnih generatorjev sovraštva.

V razvidu medijev je trenutno vpisanih preko 2200 medijskih projektov. Tovarna sovraštva je ena sama. To ni opozicijski medij. To ni desničarski medij. To je madžarska propagand mašina, ki ima samo en namen – sejati družbeni razdor, laži in sovraštvo. Tega RES ne smemo in ne moremo podpirati z javnim denarjem in denarjem podjetij v večinski državni lasti.

Gospod predsednik državnega zbora, veseli nas, da ste se odločili za sprejem te peticije. Da sem prišel do tega mesta, sem moral eno leto trpeti žaljivke in laži na svoj račun. Neznanci so mi grozili z deportacijo in smrtjo, me zasledovali po trgovinah, nadlegovali moje bližnje. Zaradi svoje aktivne drže državljana, ki mu ni mar, da se naš denar steka v roke madžarskih propagandistov, so mi bila zaprta marsikatera vrata.

V vaših rokah in v rokah vaših kolegic in kolegov sedaj leži jasen in nedvoumen poziv javnosti, da morate ukrepati in da morate ukrepati zdaj. Hvala.

Predaja peticije označuje eno leto kampanje proti javnemu financiranju sovraštva in madžarske propagande, o kateri poročajo domači in tuji mediji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.