Danes smo na Vlado RS in ministrstva, ki komunicirajo prek omrežja Twitter, naslovili spodnji poziv po prekinitvi uporabe tega komunikacijskega omrežja.

Omrežje Twitter slovenska vlada, ministrstva in drugi javni organi uporabljajo za komuniciranje z javnostjo, komentiranje dogodkov in odzivanje na dogajanje doma in po svetu. Hkrati to omrežje uporabljajo vidni predstavniki slovenske javne uprave in na njih podajajo mnenja, odzive ter komentarje, ki pomembno vplivajo na vladne politike ter upravljanje z državo.

Z zadnjimi potezami lastnika tega komunikacijskega omrežja je te objave nemogoče spremljati, če uporabnik nima uporabniškega imena in gesla.

To pomeni, da državljanke in državljani, željni informacij o državnemu upravljanju, ki uporabniškega imena in gesla na Twitter omrežju nimajo, do informacij, objavljenih na tem omrežju, ne morejo priti neposredno. Še huje – v večih primerih informacije niso objavljene drugje, kar še dodano povečuje neenakost med uporabnicami in uporabniki tega omrežja in drugimi državljankami in državljani.

V zavodu Državljan D smatramo, da gre za šokanten primer diskriminacije večine slovenskih državljank in državljanov in vlado ter vse javne organe pozivamo, da naj v najkrajšem možnem času prekinejo z uporabo omrežja Twitter, vsaj dokler to ne bo spet splošno dostopno.

“Zadnje zaskrbljujoče poteze lastnikov tega komunikacijskega omrežja imajo za državljanke in državljanke Slovenije in drugih držav lahko izredno negativne posledice, če vlade in ministrstva ne bodo premislili svoje vloge pri podpiranju oligarhičnih praks digitalnih velikanov,” je ob pozivu izjavil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, “in če se ne bodo zavedali svoje vloge pri legimiziranju digitalnih komunikacijskih kanalov.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.