Društvo novinarjev Slovenije je med letošnje nagrade Čuvaj/Watchdog 2021 uvrstilo tudi naše preiskovanje državnih oglaševalskih pogodb in opozarjanje na širino nenadzorovane trošnje davkoplačevalskega denarja za financiranje strankarske propagande.

V obrazložitvi pohvale je strokovna žirija zapisala:

Sistematično spremlja in preiskuje oglaševalske prakse državnih institucij in podjetij v državni lasti. Dokazuje, kako se javna sredstva neupravičeno pretakajo v z vladajočo stranko povezane medije. Vztrajno razkriva globino sistemskega problema in zakonske neurejenosti tega področja. Za neumorno razkrinkavanje mešetarjenj državnih podjetij z oglaševalskimi pogodbami.

Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, je pohvalo pozdravil. “Veseli me, da naša opozorila pridobivajo na vidnosti in upam, da bo to pripomoglo k razreševanju tega problema,” je izjavil. “Gre namreč za sistemski problem, ki presega delovanje ene vlade, čeprav se pod zadnjo vlado vedno bolj sistematizira,” je še dodal.

Sodelavke in sodelavci zavoda Državljan D se s tem področjem ukvarjamo od septembra 2018, opažamo pa vedno bolj problematične prakse in vedno bolj škodljiv molk nadzornih organov. “Gre za začaran krog odločevalcev, propagandističnih trobil in molka strokovne javnosti, ki slabša družbeno sliko,” opozarja Savič.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.