Zavod Državljan D za leto 2019 spet išče sponzorje in donatorje, ki bi podprli delovanje zavoda in njegovih projektov.

Načrtovane aktivnosti v letu 2019

Medijska pismenost
Še naprej bomo aktivni na področju medijske pismenosti. V ta namen se povezujemo s splošnimi gimnazijami po celi Sloveniji in izvajamo delavnice ter seminarje iz medijske pismenosti.

Seminarji so v razredih dobro sprejeti, saj se problema lotevajo s stališča informacijske tehnologije in sociologije, znotraj njih pa z dijakinjami in dijaki debatiramo tako o vlogi medijev v demokraciji, odnosu medijskega uporabnika do vsebin kot tudi o odgovornosti v razvoju informacijskih tehnologij in storitev, delovanja algoritmov in varovanju zasebnosti na spletu.

V prihodnjem letu upamo na vključitev dodatnih šol, vzpostavitev spletnega portala in razvoja dodatnih pedagoških vsebin iz tega področja.

Etičnost v informacijski tehnologiji

Nadaljevali bomo z delom na področju etičnega razvoja informacijske tehnologije. V letu 2018 smo izvedli tudi odmeven projekt izpraševanja etične odgovornosti pri razvoju storitev in produktov informacijske družbe v štirih državah – Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija. Projekt bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, z dogodki v Sloveniji in tujini ter vzpostavljanjem dolgoročnega sodelovanja s fakultetami iz relevantnih področij.

Varovanje kibernetske zasebnosti

Tretje področje je varovanje digitalne zasebnosti. S tem namenom načrtujemo že peto letno konferenco Cryptoparty Slovenija, ki vsako leto združi aktualne teme iz tega področja in kritično javnost iz sfere uporabnikov, akademije in odločevalcev. Konferenca bo na sporedu marca 2019, že sedaj pa imamo potrjene govorce iz britanskega Privacy International in bruseljskega EDRI združenja.

Dodatne aktivnosti

Še naprej bomo budno spremljali dogajanje vdružbi in se odzivali na njene izzive. Kampanje glede odgovornega oglaševanja, medijske regulacije, problemov z avtorskimi pravicami in predlogi zakonodaje s področja kibernetske varnosti, nevtralnosti interneta in ostalih tem, povezanih z uravnoteženim razvojem informacijske družbe. Poglabljali bomo tudi mednarodno sodelovanjein na tak način širili dobre prakse.

Navodila za podporo se nahajajo na spletišču Državljan D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.