Slovenska vlada piše nove člene zakona o elektronskih komunikacijah. Ker se je pri določenih področjih spet preveč naslonila na samo eno stran sogovornikov, ji pomagajmo z mnenjem javnosti. Spodnji poziv pošljite prek portala eUprava (res je enostavno!) in tako pomagajte odločevalcem sprejeti odločitev, ki bo v korist vseh uporabnikov!


Spoštovani!

Sodelavci neprofitnega zavoda Državljan D in zainteresirana javnost, ki se je v preteklem letu vključila v kampanjo za nevtralnost interneta, z zaskrbljenostjo spremljamo spreminjanje slovenske zakonodaje tega področja.

Nevtralnost interneta je ključna!

Razlog za zaskrbljenost so spremembe 203. člena predloga zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1c), ki namesto močne in nedvoumne nevtralnosti interneta uvajajo razvodenelo in slabšo ureditev tega področja, kar bo imelo negativne posledice za razvoj informacijske družbe ter gospodarskega področja informacijske družbe.

Čeprav v komentarjih trdite, da zagovarjate odprti internet, je 203. člen izredno problematičen, saj s črtanjem petega odstavka izpušča definicijo ničelnih (t.i. zero rating) storitev, ki so ena najbolj problematičnih kršitev nevtralnosti interneta.

Namesto usklajevanja slovenske zakonodaje z evropskimi direktivami, bi morali po našem mnenju zagovarjati jasno in strogo definirano nevtralnost interneta, tako kot to počne Nizozemska. Ključna je jasna definicija kršitev nevtralnosti interneta, saj jo lahko le tako ohranimo.  Četudi je novosprejeta evropska zakonodaja na tem področju zavezujoča, vas opozarjamo na primer nizozemske vlade, ki je že napovedala, da svoje zakonodaje ne bo spreminjala.

Nasprotujemo črtanju petega odstavka 203. člena predloga zakona o elektronskih komunikacijah in se sklicujemo na priporočila evropskega združenja regulatorjev BEREC, ki v svojih smernicah bolje opredeljuje kršitve ničelne storitve ter tako omogoča jasno in nedvoumno ščitenje odprtega in nevtralnega interneta. Jasne definicije so ključne tudi zaradi nejasne evropske zakonodaje, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki s tega področja.

Hkrati pozivamo slovensko vlado, da se v oblikovanju zakonodaje s tega področja zgleduje po Nizozemski, ki je jasno in glasno izpostavila pomembnost nevtralnosti, jo tako zapisala v svojo zakonodajo in je po zadnjih podatkih ne bo slabila.

IWOL seznam potrebuje neodvisni nadzor!

Čeprav pozdravljamo prizadevanja slovenske države in policije v boju proti spletni pedofiliji, pa smo mnenja, da implementacija IWOL seznama brez nadzora sodne oblasti oziroma drugega neodvisnega arbitra pomeni kršenje slovenske suverenosti, problematičnost preverjanja pravilnosti cenzorskega posega in odpiranje vrat drugim organizacijam, ki bi na podoben način želele cenzurirati posamezne spletne vsebine.

Predlagamo, da vlada v zakon uvrsti varovalko, s katero bo cenzuriranje in omejevanje dostopa strogo omejila na pedofilske vsebine brez možnosti razširitve na druge vsebine, ki bi se zdele posamezni organizaciji problematične oziroma nesprejemljive ter da cenzuriranje pedofilskih vsebin izvršujejo na podlagi sodne odredbe slovenskega sodišča.

S spoštovanjem,

vaš podpis


Kako oddam komentar?

  1. Kliknete na tole povezavo
  2. Preskrolate do gumba “Oddajte komentar”
  3. Pismo skopirate v okno “Prosimo, vpišite komentar predloga predpisa”
  4. Zamenjajte “vaš podpis” z vašim podpisom
  5. Vpišete svoj elektronski naslov
  6. Kliknete “Nadaljujte”
  7. Kliknete “Nadaljujte”
  8. Kliknete “Nadaljujte”
  9. Zmaga!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.