V zadnji Sobotni prilogi časnika Delo smo lahko v intervjuju z ministrom za obrambo, Matejem Toninom, prebirali tudi njegova izmikanja glede trošnje davkoplačevalskega denarja za financiranje strankarske propagande.

Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, je na uredništvo Sobotne priloge naslovil pismo bralcev, v katerem podčrtava glavne probleme ministrovega izmikanja, preusmerjanja pozornosti in ad hominem žaljivk.

V zadnji Sobotni prilogi smo lahko brali izgovore ministra za obrambo, Mateja Tonina, kako kot minister ni imel nič opraviti z oglaševalskimi pogodbami Ministrstva za obrambo ter podrejenih služb. 

Že samo ta izjava je vredna javne obsodbe, opozoril pa bi rad še na njegovo prazno govoričenje in napade ad hominem, ki ne morejo skriti dejstva, da je MORS v okviru 1,2 milijona davkoplačevalskega denarja vredne oglaševalske kampanje mimo uradne oglaševalske strategije financiralo tudi strankarska trobila Domovina in Nova24TV, ki imata zanemarljiv tržni delež in jih agencija ni uvrstila med relevantne medije. Tam so se znašli šele po sestankih agencije na ministrstvu, kar nakazuje smer vpliva. Agencija jih iz zakupa ni umaknila niti takrat, ko se je iz vmesnih poročil kampanje že videlo, da tržno irelevantni Domovina in Nova24TV ne prinašata želenih rezultatov. 

Še več – izkupiček celotne oglaševalske kampanje je po mnenju stroke in sindikata porazen, saj ni pomembno vplival na izbolljšanje kadrovske sestave Slovenske vojske. To je dodaten dokaz o nesmotrni trošnji davkoplačevalskega denarja, ki je potekala pod vodstvom Mateja Tonina. In odziv ministra? Namesto pripravljenosti razreševanja dokazane nesmotrne trošnje davkoplačevalskega denarja se minister Tonin brani s preusmerjanjem pozornosti, zanikanjem odgovornosti in osebnimi žaljivkami. 

Eksplicitno opozarjam na nizko politično kulturo ministra za obrambo – ko se javnost namreč začne spraševati o tem, kam gre naš denar in ali je res nujno, da z davkoplačevalskim denarjem ministrstva financirajo tudi glasila, povezana s strankami SDS in NSi, dobi v odgovor žaljivke in nebuloze o politkomisarjih in fašizmu. In to od človeka, ki je rojen leta 1983 in ki v svojih govorih poudarja pogled v prihodnost in smotrno ter transparentno porabo davkoplačevalskega denarja. Očitno so eno besede, drugo pa dejanja. 

Domen Savič, Ljubljana

Sporne in žaljive ministrove odgovore lahko najdete spodaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.