Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, se je na povabilo organizatorjev kot govorec udeležil protesta v podporo Julianu Assangu, ki je 4.5.2022 potekal pred britansko ambasado v Ljubljani. Njegov govor objavljamo v celoti.

Živimo v obdobju pravljic in simbolov. A zavedati se je treba, da za simboli stojijo ljudje, da je v vsaki pravljici zrno resnice in da glavne vloge v pravljici ne igra dobri princ, ne igra je lepa princeska in ne grozni zmaj. Glavno vlogo igra pripovedovalec, ki ljudem dodeli vloge, ki odredi resnico in ki napiše konec zgodbe. Assangu grozi 175 let zapora, ker je govoril resnico.

Cesar je gol!

Ko mislimo Assanga, bi morali misliti Andersena in Kafko. Cesarjeva nova oblačila nam govorijo o ignorantski oblasti, ki se ne odziva na pozive javnosti, Kafka nam s Procesom nastavlja ogledalo netransparentnih oblasti, ki se pred javnostjo skrivajo in odločajo za zaprtimi vrati.

Cesar je gol!

Ko mislimo Assanga, bi morali misliti pse čuvaje demokracije in njihove lastnike. Ko pes čuvaj zalaja in opozori na nevarnost, bi ga morali lastniki nagraditi, ne pa kaznovati. Assangova zgodba in zgodbe drugih novinarjev, ki so kaznovani zaradi svojega dela razkrivanja nepravilnosti, bi nam morala biti vodilo tudi pri slovenskih zgodbah rušenja neodvisnih medijev in financiranja propagande. Ko se moč argumenta umika argumentu moči, je padec demokracije zelo blizu.

Cesar je gol!

Pripovedovalca zgodbe o 175 letih zapora sta Združeno Kraljevstvo in Združene države Amerike, a posledice zgodbe bomo tako ali drugače čutili po celem svetu. Iz Assanga se sicer res dela idejo, a ne smemo pozabiti na telo. Na človeka. Na bitje. Ljudje brez ideje lahko obstajajo. Ideje brez ljudi pa ne. 

Cesar je gol!

Če hočejo ignorantske oblasti iz Assanga narediti simbol moči sistema nad človekom, potem moramo mi iz njega narediti simbol moči človeka nad sistemom. Prevzeti moramo vlogo pripovedovalca zgodbe in poskrbeti, da bodo antagonisti v njej oblasti, ki skrivajo podatke, ki lažejo državljankam in državljanom in ki se pri prikrivanju laži poslužujejo najnizkotnejših prijemov. 

Cesar je gol!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.