Na deseti konferenci Point v Sarajevu se je direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, kot panelist udeležil okrogle mize na temo digitalnih pravic in spremembah na tem področju v zadnjih desetih letih. V družbi predstavnikov aktivistov (EDRi, EFF) in akademikov je pogovor tekel o vlogi človekovih pravic na internetu, vplivu kriz na spreminjanje regulatornih okvirov in pogledom v prihodnost.

“Gre za konkretne spremembe, ki jezdijo na ramenih popularizacije in komercializacije spletnih tehnologij in storitev,” je opozoril Savič, “in ki zahtevajo politične rešitve.” Ne gre namreč samo za vprašanja svobode govora in zasebnosti, temveč tudi za vprašanja digitalne ekonomije, distribucije informacij ter interpretacije vzrokov in posledic vseh digitalnih anomalij, ki smo jim danes priča.

Hkrati se je po Savičevem mnenju polje digitalnega izredno segmentiralo in profesionaliziralo, kar je spet odprlo nove izzive ter nove potrebe po sistemskih rešitvah, ki presegajo samoodločanje posameznega uporabnika oziroma manjših uporabniških skupin. “Ne gre torej za vprašanje digitalnih kompetenc posameznika, temveč za pozicijo odločevalcev in regulatornega ustroja tega področja,” je zaključil v svojem nastopu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.