Dobre prakse preiskovanja javnega financiranja propagande in nestrpnosti smo predstavili tudi za vseevropski bilten dobrih praks na področju boja proti propagandi.

“As we have noted at EU DisinfoLab, disinformation has many faces (manifestations, motives, and tools). It is only logical that the response to disinformation must have many faces as well. In this project, we seek to present a panorama of the different kinds of actors responding to disinformation today – from broadcast journalists to open source investigators to election observers to technology developers. In the report that follows, we interview 14 actors from across this emerging civil society ecosystem.”

Vir: The many faces fighting disinformation

“Vsakič smo veseli nove mednarodne potrditve, ki dokazuje našo učinkovitost in vidnost kampanj,” je ob objavi poročila izjavil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič.

Poročilo predstavlja prakse boja proti propagandi in medijskim lažem v večih državah, podčrtava pa tudi skupne lastnosti akterjev. “Veliko je manjših skupin, ki se zanašajo na podporo uporabnikov, primanjkuje sistemskega financiranja,” opozarja Savič, ki vidi paralele tudi v Sloveniji.

“Večkrat smo že namreč opozorili na to, da gre v Sloveniji več javnega denarja za produciranje laži in strankarske propagande, kot da bi državo skrbelo, kako učinkovit je boj proti njim,” zaključuje Domen Savič.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.