Kako razumeti tehnologije biometričnega nadzora v informacijski družbi in kako vzpostaviti razmerja med varovanjem zasebnosti, občutkom varnosti in tehnološkim napredkom? Kje bi morale teči ločnice, ki jih za nobeno ceno ne bi smeli prestopiti, kako bi se morali o teh izzivih pogovarjati na področju regulacije, industrije in akademije?

“Pomembno se nam zdi, da ta problem naslovimo z večih zornih kotov,” pojasnjuje direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. “Že zdavnej je namreč jasno, da ne gre samo za problem tehnoloških smernic, temveč govorimo o problemu, ki se dotika politike, človekovih pravic, podatkovne avtonomije in digitalne suverenosti,” opozarja Savič.

Državljan D v mesecu maju 2021 organizira tri spletne razprave na temo biometričnega nadzora in povezanih izzivih s tega področja. Najprej se bomo o tem fenomenu pogovarjali z akademijo in industrijo, nato s predstavniki vseeevropske državljanske pobude Reclaim your face, na koncu pa še s predstavnikom informacijskega pooblaščenca in raziskovalci tega področja.

“Dogodki so primerni za vse, ki jih zanima to področje in ki bi se radi seznanili z aktualnimi trendi tega področja,” pojasnjuje Savič, “hkrati je to ena redkih priložnosti, kjer lahko isto problematiko spremljate z večih različnih kotov.”

Več informacij o posameznih dogodkih:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.