Sodelavci zavoda Državljan D smo sodelovali v mednarodnem projektu “Secret Global Surveillance Networks: Intelligence Sharing Between Governments and the Need for Safeguards“, v katerem je sodelovalo več kot štirideset nevladnih organizacij iz štiridesetih držav.

Poročilo razkriva, da je izmenjava informacij med vladami in varnostno-obveščevalnimi službami izredno neregulirana in brez nadzora, kar lahko privede do zlorab človekovih pravic. Hkrati lahko v informacijski dobi te službe zberejo veliko več informacij kot v preteklosti, saj imajo zato na voljo veliko več orodij kot prej. Večina obveščevalno-varnostnih služb iz držav, ki so sodelovale v raziskavi ni dolžno obvestiti svojih nadzornih organov o izmenjavi, temveč to lahko počnejo brez nadzora.

V Sloveniji pa se je zgodil še molk organov, saj so od treh organov, na katere smo naslovili vprašanja glede nadzora, odgovorili samo pri Informacijskemu pooblaščencu. Računsko sodišče in komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb v Državnem zboru sta tokrat molčala.

Celotno poročilo (pdf, 13 MB)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.