V Zavodu Državljan D smo naravnost zgroženi nad načinom vodenja javne razprave o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I) s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Urada za varstvo intelektualne lastnine.

V zavodu Državljan D smo že pred, med in po sprejeti Direktivi o avtorski pravici opozarjali na probleme, ki jih bo ta direktiva vnašala v slovenski intelektualni prostor in na žalost ugotavljamo, da so se vse naše črnoglede napovedi uresničile.

Najprej je tukaj absurdno dejstvo, da oba organa javno razpravo organizirata po sprejetju zakona, ki ne naslavlja težav šolnikov, akademikov, raziskovalcev in aktivnih državljanov, ki se ukvarjajo s področji, naslovljenimi v zakonu. Nato je več kot očitno, da je zakon pisan na kožo filmske in založniške industrije in kolektivnih organizacij, saj so na javni razpravi od vse udeležencev samo one hvalile sprejeti zakon.

Da se Ministrstvo in Urad tega ne zavedata in po sprejetu zakona pozivata k poenotenju pogledov na to zakonodajo, je milo rečeno norčevanje iz davkoplačevalcev ter strokovne javnosti, ki je že pred sprejetjem opozarjala na hitenje, ignoriranje deležnikov in demokratični deficit.

Že samo dejstvo, da se javna razprava organizira po sprejetu zakona, medtem ko se je prej dlje časa tematiko ignoriralo, sprejemalo s ihto oziroma ignoriralo pripombe deležnikov s področji znanosti, šolstva in civilne družbe, kaže na nizko stopnjo demokracije v naši državi.

Hkrati obsojamo nizkoten ton javne razprave, kjer je bilo spet očitno, da zna založniška industrija samo blatiti svoje nasprotnike in na prikrit način vplivati na odločevalce, medtem ko v javnem soočenju nima ne iskrene volje in ne argumentov za soočanje pogledov na problematiko avtorske pravice. Ponavlja se torej situacija, ki smo ji bili priča leta 2018, ko so nas taiste organizacije žalile in obkladale s »plačanci industrije velikih digitalnih posrednikov« in uporabljale taista nizkotna sredstva za onemogočanje javne razprave.

K temu ni pripomogla niti moderatorka, ki je poleg katastrofalnega vodenja razprave dogodek začela z neumestno pripombo o »upanju, da se tukaj danes ne bomo tepli« in nato večkrat neutemeljeno spodbujala agresijo z neumestnimi pripombami o »upanju, da bo ona do konca dogodka ostala živa.« O omejevanju časa zas nastop posameznih govorcev in dejstvu, da smo razpravo zaključili eno uro pred predvidenim koncem, niti ne bom govoril.

Naravnost noro pa je, da predstavniki kolektivnih organizacij na področju avtorske pravice kar javno pozivajo Ministrstvo in Urad, da bi se v prihodnosti dobivali v manjših skupinah in (implicirano) za zaprtimi vrati, saj so javne razprave takega tipa po njihovem mnenju brezplodne. Mi v tem pozivu vidimo kršenje demokratičnih načel sprejemanja zakonodaje, nekorekten vpliv industrije na odločevalce in nadaljne katastrofalne izvedbe avtorske zakonodaje, ki že sedaj na daleč smrdi po seznamu želja založniške industrije.

V zavodu Državljan D pričakujemo, da se bosta tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi Urad za intelektualno lastnino opravičila prizadetim udeleženkam in udeležencem javne razprave, da v prihodnosti ne bosta na tako očiten način podlegala interestom založniške industrije in da se bosta zavedala svojega poslanstva – služiti ljudstvu in iskati kompromise. Zaenkrat se nam zdi, da svoje vloge ne razumeta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.