V Skopju smo na dogodku Internet Freedom Meet 2024 predstavili primer kampanje Panoptikon in poudarili pomembnost transparentne odločevalske politike ter preiskovanja učinkovitosti nadzornega aparata.

V razpravi s predstavniki bosanske in črnogorske policije ter preiskovalnih novinarjev Balkan Investigative Network je Domen Savič, direktor zavoda Državljan D poudaril pomembnost osredotočanja na dokazano učinkovitost občinskih nadzornih kamer.

“Klasična dilema na tem področju je ponavadi zasebnost in varnost, vendar se vedno znova izkaže, da gre le za lažen občutek varnosti in ne dejansko varnost,” je dejal. “Zato je zelo pomembno, da od odgovornih zahtevamo jasne dokaze in statistike, ki bodo izboljšano varnost dejansko dokazovale,” poudarja Savič.

Če tega odgovorni niso sposobni urediti, potem se je po Savičevo vredno vprašati o smotrnosti tako širokega videonadzora, katerega edina funkcija je ogrožanje naše zasebnosti. Na okrogli mizi je pogovor tekel še o zagotavljanju verodostojnosti delovanja oblasti z videonadzorom, na kar je naš direktor odgovoril, da se moramo vprašati o izvorih družbenega nezaupanja in problem reševati na začetku.

Na srečanju so sicer sogovornice in sogovorniki razpravljali o dezinformacijah, umetni inteligenci ter svobodi izražanja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.