V četrtek, 26. 5. 2016 bo Vlada republike Slovenije na seji obravnavala predlog o selitvi direktorata za informacijsko družbo z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na ministrstvo za javno upravo. Direktorat se ukvarja s koordiniranim izvajanjem programa na področju informacijske družbe, pripravlja zakonodajo s področja elektronskih komunikacij in informacijske družbe ter drugo.

Selitev direktorata na ministrstvo za javno upravo je doživela že več negativnih odzivov. Proti selitvi se je izrekel glasnik digitalnih tehnologij RS, Aleš Špetič, ki opozarja, da “si ne predstavljam, kako bo minister za javno upravo lahko vplival na izobraževalne procese ali izboljševal podsisteme informacijske družbe ali se npr. vključeval v diskusije o perečih temah, kot je internetna nevtralnost…”

Hkrati se je proti selitvi izrekel bivši minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk, ki dodaja, “da bo direktorat začel predvsem služiti interesom javne uprave po informacijskih storitvah in da gre za nekakšno podržavljanje informacijske družbe.”

Selitev problematizira tudi Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije. “Argument, da je informatika zdaj ključna in je treba vse funkcije skoncentrirati v njenem sektorju, je deplasiran. Nobena država v EU nima informacijske družbe umeščene na način, kot so si ga zamislili predlagatelji,” pojasnjuje.

Če ste tudi vi mnenja, da je informacijska družba več kot samo kup žic in računalnikov, potem to povejte vladi. Več nas bo, prej bomo na cilju.


Spoštovani!

Nasprotujem selitvi Direktorata za informacijsko družbo in pristojnosti nad Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (Arnes) na Ministrstvo za javno upravo. Selitev je nepremišljena, neutemeljena in v nasprotju s trendi razvoja informacijske družbe po svetu. Informacijska družba namreč ni samo javna uprava in digitalizacija storitev javne uprave, temveč posega na vsa področja civilne družbe in si kot taka zasluži celostno obravnavo.

Hkrati me skrbi, da vlada tako pomembne odločitve ureja brez javne razprave in po hitrem postopku, kar kaže na izrazit manjko demokracije in vključevanja stroke ter splošne javnosti.

Dodatno so problematični vzgibi slovenske vlade, ki na dan informacijske družbe obiskuje prodajne konference tujih proizvajalcev strojne in programske opreme (Microsoft NT konferenca) in tako daje jasen signal, da razvoj informacijske družbe razume kot povezavo med javno upravo in tujimi zasebnimi proizvajalci, ne pa povezave med stroko, civilno družbo in končnimi uporabniki.

Prosim vas, da odločitev o selitvi Direktorata za informacijsko družbo prestavite, opravite javno razpravo in pretehtate vsa strokovna mnenja, ki so že na voljo.

S spoštovanjem,

podpis uporabnika


Sporočilo pošljite:

  • Ministru za javno upravo, dr. Borisu Koprivnikarjugp.mju@gov.si
  • Ministrici za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maji Makovec Brenčičgp.mizs@gov.si
  • Premieru dr. Miro Cerarjugp.kpv@gov.si

Opozorite jih na omrežju Twitter:

  • Minister za javno upravo, dr. Borisu Koprivnikarju@kobo00
  • Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maji Makovec Brenčič@mizs_rs
  • Premier dr. Miro Cerarju@mirocerar

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.