Direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, je v oddaji 24ur gostoval v prispevku o zasebnostnih problemih korona-aplikacij. Opozoril je na pomanjkanje premisleka o varovanju uporabniške zasebnosti, o smiselnosti aplikacij, ki jih pestijo tako očitni problemi glede zagotavljanja uporabniške izkušnje.

“Ne gre za enkraten problem, od začetka pandemije se srečujemo z zasebnostmi problemi, ki so posledica nenatančnega načrtovanja digitalne komponente omejevanja pandemije,” je opozoril Savič. “Gre namreč za večplasten problem, ki ima za glavno negativno posledico upad zaupanja v digitalna orodja,” je še dodal.

“Problem je tudi iskrenost in refleksija izpostavljenih napak pri odgovornih,” nadaljuje direktor zavoda Državljan D, “saj smo lahko takoj po objavi prispevka slišali kritike na račun neodgovornega izpostavljanja napak in prevaljevanja odgovornosti na glasnika slabih novic.”

Savič opozarja, da ne gre samo za problem ministrovega potrdila. “Neodgovorno se mi zdi, da se minister izgovarja na testno potrdilo oziroma na to, da je problem samo njegova javno objavljena koda,” pojasnjuje, “saj gre za problem, ki je prisoten pri vseh digitalnih potrdilih o cepljenju. Če odgovorni mislijo, da so z onemogočanjem enega potrdila problem rešili, se motijo.”

Prispevek si lahko ogledate na 24ur.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.