Letos sicer malce pozno, a toliko bolj od srca – zavod Državljan D je dvanajstega oktobra letos praznoval drugi rojstni dan. Leto 2016 je zaznamovalo veliko dogodkov in okroglih miz po celi Sloveniji, ki so se dotikale informacije družbe, medijske pismenosti in zasebnosti na spletu.

V drugem letu obstoja smo najprej opravili z droni in turnejo po celi Sloveniji v sodelovanju z Inštitutom za razvoj brezpilotnih sistemov, nato smo z januarjem 2017 lansirali uspešno serijo dogodkov, ki se ukvarjajo z zasebnostjo in varnostjo v svetu interneta stvari ter marca ponovili sedaj že tradicionalno Cryptoparty Slovenija konferenco, ki je ponovno navdušila z veliko obiskanostjo. Organizirali smo tudi debatne večere o kibernetski vojni in družbi nadzora ter delavnico obrambe pred izsiljevalskimi virusi.

V sodelovanju z ameriško ambasado v Ljubljani smo izvedli tudi delavnico masovnih podatkov in finančne pismenosti za novinarje, v sodelovanju z Inštitutom za trajnostni razvoj pa  zasnovali ter izvedli set delavnic medijske pismenosti za učence in dijake osnovnih ter srednjih šol. Ukvarjali smo se tudi z vodenjem digitalnih kampanj za nevladne organizacije in v sodelovanju s Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij dvakrat izvedli delavnico digitalnih kampanj, ki je navdušila udeležence. Nadaljevali smo z rednim snemanjem mesečnih podcastov Državljan D, kjer smo obdelovali kibernetsko varnost in zasebnost, medijsko regulacijo ter druge aktualne teme.

Kot prejemniki štipendije Digital communication network smo na povabilo ameriškega zunanjega ministrstva tri tedne preživeli v Združenih državah Amerike in preučevali medijsko regulacijo, spletno ekonomijo in digitalne medije. Udeležili smo se večje število dogodkov v tujini, povezanih z upravljanjem interneta ter sodelovali na Balkan school of internet governance.

Drugo leto si bomo zapomnili tudi po protestnem odstopu direktorja zavoda, Domna Saviča iz programskega sveta javnega zavoda RTV, ker je ta kršil lastna pravila delovanja. Od avgusta 2017 je direktor zavoda Domen Savič zaposlen kot vodja oddelka za odnose z javnostmi na Registru nacionalne .si domene pri ARNES.  Do konca leta bomo izvedli še en IOT meetup, okroglo mizo o žvižgačih v Sloveniji in svetu ter serijo delavnic medijske pismenosti kot del aktivnosti Registra .si domene, ki se bodo nadaljevale tudi v leto 2018. Tudi v prihodnje se bomo posvečali medijski pismenosti, digitalnim pravicam, večji zasebnosti ter nevtralnosti na internetu ter se trudili za boljšo prihodnost.

Hvala, ker nas spremljate in podpirate!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.