Na letni konferenci največje evropske nevladne organizacije, The Disinfo Lab, ki se ukvarja s področjem boja proti propagandi in lažnim novicami, smo predstavili ugotovitve preiskave financiranja sovraštva z javnim denarjem ter sodelovali na okrogli mizi o problemu regulacije spletne komunikacije političnih osebnosti.

“O praksah smo seznanili občinstvo in komisarko Evropske komisije za vrednote in preglednost, Věra Jourová,” je ob vrnitvi iz Bruslja pojasnil direktor zavoda Državljan D, Domen Savič. Na dan odhoda v Bruselj se je Savič mudil še pri nizozemskemu ambasadorju, Johanom Verboomom. “Ambasadorju smo predstavili problem financiranja strankarske propagande z javnim denarjem, politično zaledje in vzroke nedavnih medijskih napadov na kraljevino Nizozemsko,” dodaja Savič.

Konferenca povezuje aktiviste, državne uslužbence in novinarje, ki delujejo na področju boja proti propagandi in dezinformacijam. “Slovenija je bila v sklopu višegrajske skupine večkrat omenjena kot problematičen del Evropske unije, v katerem se zlorablja demokratične mehanizme, napada vrednote Evropske unije in promovira ekstremne desničarje z najvišjih vrhov oblasti,” opozarja Savič.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.