Konec leta je idealna priložnost za pregled aktivnosti, pogledati v prihodnost in ugotoviti, kaj se je dogajalo in v katero smer se bodo zadeve odvijale v naslednjem letu. Hkrati se vsem podpornicam in podpornikom zahvaljujemo za podporo in upamo, da nas boste podpirali tudi v prihodnosti.

Sledi pregled aktivnosti v iztekajočemu se letu in glavni vsebinski poudarki problemov, s katerimi smo se ukvarjali. Če vas katera od njih prepriča, lepo prosimo za enkratno ali redno donacijo, s katero bomo lahko še naprej neodvisno in vztrajno preiskovali nepravilnosti, zagovarjali človekove pravice v informacijski družbi in se borili za aktivnega državljana.

Podprete nas lahko preko spleta oziroma donirate na TRR.

Biometričen nadzor

V letošnjem letu smo se pridružili vseevropskemu gibanju “Reclaim your face,” ki opozarja na problem biometričnega nadzora v Evropski uniji. Delovali smo tudi na domačem področju in v sklopu aktivnosti boja proti biometričnemu nadzoru organizirali več dogodkov, kampanj in raziskav, s katerimi smo beležili primere biometričnega nadzora v domačem okolju.

Državne oglaševalske pogodbe

Analizirali smo več državnih oglaševalskih pogodb in dokazovali nesmotrno trošnjo davkoplačevalskega denarja za financiranje strankarske propagande. Opozarjali smo na negativne posledice takega početja, pozivali na odgovornost in na večih javnih dogodkih in razpravah izpostavljali deljeno odgovornost institucij.

Medijska (samo)regulacija

Na primeru Jožeta Možine smo opozarjali na sistemski problem nedelujoče medijske (samo)regulacije, ki ni očitna analizirati in sankcionirati očitnih kršitev medijske zakonodaje. Spisali smo več prijav kršitev, večkrat pozvali na odgovornost in aktivirali državljanke in državljane na tem področju.

Delo v informacijski družbi

Analizirali in preiskovali smo prekarizacijo dela v informacijski družbi, opozarjali na škodljiv model Uber ekonomije in izpostavljali negativne posledice takega modela doma in v tujini ter beležili porast praks v lokalnem okolju.

Pametna mesta

Beležimo in spremljamo porast razvoja pametnih mest v Sloveniji in odpiramo probleme z implementacijo. Svarimo pred političnimi odločevalci, ki v pametnih mestih vidijo samo dostop do “brezplačnega” denarja in ignorirajo zasebnostne ter varnostne probleme, povezane s tem fenomenom.

Vzpon neonacizma

Spremljamo in popisujemo prakse medijskega promoviranja neonacističnega diskurza, povezav med strankarsko politiko in neonacisti ter financiranje njihovih medijskih praks z javnim denarjem. Kličemo na odgovornost, vlečemo vzporednice z okoliškimi državami in spodbujamo sistemske rešitve tega problema.

Povezujemo družbo in tehniko

Na mesečni ravni se pogovarjamo o problemih na preseku družbe in tehnologije, povezujemo različne javnosti in na iste probleme gledamo z večih različnih strani. Iščemo zanimive sogovornike in sogovornice, poudarjamo sistemsko in osebno odgovornost za reševanje družbenih izzivov in poudarjamo multidisciplinarno sodelovanje.

Borimo se proti psevdoznanosti

V času pandemije koronavirusa je razrast psevdoznanosti vedno večji problem. Tudi letos smo na tem področju organizirali več posvetov in kampanj, s katerimi smo opozarjali na sistemski problem in financiranje psevdoznanstvenih praks iz proračuna ter odgovornost množičnih medijev in ostalih javnih osebnosti.

Slovenija med kitajsko in ameriško informacijsko družbo

Letos smo se ukvarjali tudi s digitalno suverenostjo, ki je vedno bolj na udaru ameriško-kitajske bitke za prevlado na področju Evropske unije. Vedno večja prisotnost Huawei v Sloveniji, podpisovanje sporazumov med ameriškimi digitalnimi korporacijami in slovensko vlado nakazuje, da se to področje vedno bolj politizira in da bo na tem področju v prihodnosti še veliko dela.

Vaša podpora je neprecenljiva, vsak evro šteje. Naše aktivnosti lahko podprete prek spleta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.