Spoštovani,

kot direktor nevladne organizacije, ki od leta 2015 naprej opozarja in problematizira varovanje zasebnosti v informacijski družbi in ki skupaj z drugimi posameznicami in posamezniki na več različnih načinov postavlja to področje v okvir javnosti, sem naravno zgrožen nad pogovorom z Natašo Musar Pirc, ki je bil opravljen v oddajo “Nedeljski gost“, v nedeljo, 21.3.2021.

Gostja je namreč s citatom “V Sloveniji še vedno ni močnih nevladnih organizacij, ki bi se ukvarjale s pravico do zasebnosti in s pravico do javnosti vedeti, je Transparency International, ampak verjemite mi, v drugih državah po Evropi je to na desetine nevladnih organizacij, ki seveda kričijo in tulijo, kadar ugotovijo, da grejo stvari, bom rekla, v neko napačno smer,” hkrati užalila posameznice ter posameznike in več nevladnih organizacij, ki delujemo na tem področju.

Še več – v njenem citatu bi lahko razbrali nepoznavanje tematike, saj je izredno čudno, da bi ob delu, ki ga opravljamo v zavodu Državljan D, zavodu Danes je nov dan, zavodu Aksioma, zavodu Pod Črto, zavodu Oštro, zavodu Vem, zavodu DIGITAS, portalu Slo-tech, portalu Telefonček in v drugih organizacijah gostja oddaje to spregledala. Še bolj čudno je, da je na to ni opozorila novinarka, ki je pogovor vodila.

Ugibam lahko o vzroku – gre namreč za temo, ki je s strani množičnih medijev velikokrat spregledana oziroma kjer mediji ne grejo v korak s časom. Redke novinarke in novinarji v slovenskem medijskem prostoru namreč spremljajo to področje oziroma pokrivajo aktualne dogodke ter dogajanja, to se nato pozna tudi na relativno slabi informirani javnosti. Pogovori, kot je bil z gostjo Natašo Musar Pirc, pa so samo odraz tega stanja, ki samo še poglabljajo neobveščenost javnosti.

Nadalje se mi zdi izredno problematično, da voditeljica pogovora ni opozorila na problematično držo svoje gostje, ki se v javnosti hkrati pojavlja v večih vlogah, med katerimi lahko vidimo tudi veliko kontradikcijo. Gospa namreč hkrati deluje kot odvetnica, sodeluje s podjetjem, ki ponuja izobraževanja na področju GDPR zakonodaje, trži pa tudi nepremičnine. Izredno zaskrbljujoče je, da se teh konfliktov interesov ni izpostavilo v oddaji.

Poleg tega je bilo v oddaji mogoče zaslediti veliko pavšalnih trditev, ki enostavno ne zdržijo kritične presoje. Tako gostja hkrati poudarja, da je dobro novinarstvo tisto, ki zna pogledati vse vidike, na vprašanje o uravnoteženem novinarstvu pa govori, da “je to neumnost”, da njenih izjav o 5G tehnologijah in Elonu Musku, ki bi rad s sateliti “ubežal” zakonodaji, niti ne omenjamo.

V upanju, da bo pismo pripomoglo k izboljšanemu pokrivanju področja informacijskih tehnologij in preseka s človekovimi pravicami ter da bodo novinarke in novinarji zmogli poiskati še druge relevantne goste s tega področja, ki že več let neutrudno delujemo na tem področju, vas lepo pozdravljam.

S spoštovanjem,

Domen Savič
direktor zavoda Državljan D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.