Close

Javna informacija je javna informacija!

Slovenski parlament bo v torek, 15. 12 .2015, glasoval o spremembah Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Spremembe so večinoma dobre in pomenijo napredek pri urejanju tega področja, a se je med amandmaje prikradla tudi sprememba, ki lahko katastrofalno vpliva na to področje.

Cilj navedenega amandmaja, ki ga predlagajo koalicijske poslanske skupine SMC, SD in DeSUS, je legalizirati doslej nelegalno prakso zaračunavanja stroškov dela javnih uslužbencev za posredovanje informacij javnega značaja.

Z amandmajem se izničuje veljavna zakonska določba, da se za posredovanje informacij javnega značaja lahko zaračunajo le materialni stroški, saj se omogoča dodatno zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev, kljub temu, da je njihovo delo tako ali tako že plačano skozi pobrane davke in dajatve in da zagotavljanje dostopa do informacij javnega značaja sodi med osnovne naloge javne službe javnopravnih oseb.

S tega gledišča je pravzaprav sporno tudi pavšalno zaračunavanje materialnih stroškov za tako rekoč vsak dostop, to pa je za nameček tudi finančno nevzdržno za nevladne organizacije, novinarska uredništva in samostojne novinarje.

To pomeni, da bi radi zaračunavali stroške dela osebe, ki mu državljani republike Slovenije že plačujemo plačo javnega uslužbenca. To pomeni, da bi nam radi parkirnino za avto zaračunali dvakrat – ob vstopu v parkirno hišo in ob izstopu iz nje.  Več informacij na portalu Transparency International Slovenia

Recite NE!

Pošlji spodnje pismo poslankam in poslancem ter jim sporoči, da naj glasujejo PROTI amandmaju!

E-naslovi sekretark/sekretarjev poslanskih skupin:

monika.gregorcic@dz-rs.si; Bozo.Predalic@dz-rs.si; ksenija.vencelj@dz-rs.si; miroslav.pretnar@dz-rs.si; matej.kolenc@dz-rs.si; marjan.jarkovic@dz-rs.si; terezija.trupi@dz-rs.si; petra.jamnik@dz-rs.si


Tema: Glasujte PROTI amandmaju o zaračunavanju dela za dostop do IJZ

Spoštovani!

Dostop do informacij javnega značaja je eden ključnih orodij za transparentno, pravno in pravično državo. Z dostopom do informacij javnega značaja so se reševale afere, kot je TEŠ6, Patria, Onkološki inštitut, avtoceste in ostali. Če bo dostop otežen, bo manj preglednosti, zlorabe bodo večje in na koncu bomo vsi na slabšem.

Prosim vas, da glasujete PROTI amandmaju, ki izničuje veljavno zakonodajo na področju zaračunavanja obdelave zahtevkov za dostop do informacij javnega značaja. Zagotavljanje dostopa do informacij javnega značaja namreč sodi med osnovne naloge javne službe javnopravnih oseb in zato NE SME biti dvakrat zaračunano.

Hvala, ker me boste kot vašega volilca upoštevali.

S spoštovanjem,

Domen Savič