Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Spletni troli: Zloraba tehnologij za politično propagando

07/05/2021 @ 18:00 - 19:30

Politične in javne razprave na spletu so že dalj časa podvržene različnim manipulacijam javnega mnenja, s katerimi politične stranke in drugi akterji skušajo vplivati na tok razprave, preusmerjati pozornost in napadati svoje ideološke nasprotnike. Družabna omrežja ponujajo idealno priložnost za ustvarjanje trol računov, s katerimi upravlja centrala – računi služijo za promoviranje strankarske ideologije in napadanje kritikov, hkrati ponujajo idealno zaščijo svojim upravljalcem, saj gre za lažne račune z izmišljenimi podatki.

V Sloveniji se že dalj časa govori o “kleti na Trstenjakovi”, kjer politična stranka uporablja vse klasične taktike kibernetskega vojskovanja in širjenja propagande z namenom izkrivljanja politične realnosti ter napadanja opozicije. Lažni računi na družabnem spletu pod nadzorom politične stranke, širjenje sovraštva in propagande ter posledične akcije upravljalcev spletnih omrežij, ki skušajo zamejiti nastalo škodo so postali del politične realnosti, ki zahtevajo javno obravnavo.

O fenomenu spletnih trolov doma in po svetu se bomo pogovarjali s člani inštituta Danes je nov dan, Tadejem Štrokom in Filipom Dobranićem.

Zoom povezava

Details

Date:
07/05/2021
Time:
18:00 - 19:30
Website:
https://us02web.zoom.us/j/82538455841?pwd=UXZPb3grQ0E0YXZIVmZTaGJyUHhkUT09

Organizer

Državljan D
Phone
+38631432028
View Organizer Website

Venue

Spletni dogodek