Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Okrogla miza Poučevanje za digitalno prihodnost

17/10/2019 @ 17:00 - 19:00

Vabljeni na okroglo mizo “Poučevanje za digitalno prihodnost”, ki bo v četrtek, 17. oktobra 2019, ob 17. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (Večna pot 113, Ljubljana).

Živimo v digitalnem svetu, kjer nam vseprisotne tehnologije v pomembni meri krojijo življenje. Lahko nam ga olajšajo, če jih znamo uporabiti, lahko pa nas spremenijo zgolj v porabnike in potrošnike. Pojavlja se nova razslojenost družbe: na tiste, ki obvladajo digitalne tehnologije in na tiste, ki jih tehnologije obvladujejo.

V svetu zato raste zavedanje, da je treba nadgraditi izobraževanje in poleg osnovnega digitalnega opismenjevanja in uporabe tehnologij mlade naučiti temeljnih znanj računalništva in informatike – osnovnim konceptom branja, pisanja in računanja se je pridružilo še računalniško mišljenje.

V Sloveniji na žalost močno zaostajamo. Vsebin s področja računalništva in informatike v slovenskih osnovnih in srednjih šolah tako rekoč ni. Posledice so daljnosežne, pa tudi zelo konkretne in že vidno prisotne. V večini podjetij, ne le v IKT podjetjih, že zdaj primanjkuje računalniških kadrov. Ni dovolj diplomantov, predvsem pa ni dovolj učiteljev, ki bi znali te vsebine približati mladim in jim zagotoviti ustrezno podlago. Želimo biti snovalci ali le uporabniki digitalne prihodnosti?

Na okrogli mizi bodo spregovorili predstavniki gospodarstva, izobraževanja, civilne družbe in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vsak bo osvetlil problematiko in svoje napore za njeno reševanje iz svojega zornega kota, a s skupnim ciljem, da mladi postanejo s svojim znanjem konkurenčni v družbi digitalne prihodnosti.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • g. Aleš Ojstršek, MIZŠ RS, vodja sektorja za razvoj izobraževanja,
  • g. Igor Zorko, Gospodarska zbornica Slovenije,
  • dr. Andrej Brodnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, vodja strokovne delovne skupine za vsebine računalništva in informatike v osnovnih in srednjih šolah (RINOS) pri MIZŠ,
  • ga. Miroslava Minić, OŠ Dobje,
  • g. Domen Savič, Zavod Državljan D.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite s prijavnim obrazcem ter vas vabimo, da nam že vnaprej posredujete morebitna vprašanja in iztočnice za sogovornike ali svoja razmišljanje na obravnavano tematiko.

Details

Date:
17/10/2019
Time:
17:00 - 19:00

Venue

Fakulteta za računalništvo in informatiko
Večna pot 113
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map
View Venue Website