Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lepi novi svet: Tehnologija, družba in ti

30/09/2021 @ 09:00 - 14:30

Podatkovna ekonomija kot enega osnovnih gradnikov predpostavlja zbiranje in obdelavo podatkov. A izkaže se, da trgovina s podatki dejansko služi samo velikim globalnim posrednikom vsebin, medtem ko uporabnike spreminja v tržno blago. Kako bi morali tudi v podjetništvu premisliti zbiranje, obdelavo in trženje podatkov, kako se da tudi z uporabniško zasebnostjo zaslužiti in kako bo to v prihodnosti vedno večja prodajna prednost.

Avtomatizacija, ekonomija na klic in druga orodja informacijske družbe, ki brišejo ločnice med službenim in delovnim časom, namreč najbolj negativno vplivajo prav na manjša podjetja in posameznice/posameznike, ki so na papirju sicer res “beli ovratniki”, v praksi pa vse bolj spominjajo na novodoben proletariat. Kaj vse to potegne za sabo in kje bi se morali resno pogovoriti o spremembi načina dela in okolja, v katerem obstajamo?

Predava Domen Savič, direktor zavoda Državljan D, ki se pri svojem delu osredotoča na preplet informacijske družbe in človekovih pravic.

Predavanju sledi okrogla miza.

Informacijska družba: Problemi in izhodi iz krize

Obljubljene rešitve družbenih problemov se v informacijski družbi odmikajo, hkrati pa na področju tehnologij in družbe dobivamo vedno več izzivov.

Družba nadzora, trgovina z uporabniškimi podatki, avtonomni algoritmi in ostale “rešitve” so se v praksi izkazale za generatorje kršitev človekovih pravic, zasebnosti in človeške avtonomnosti. Od Facebookovega generiranja sovraštva do preprodaje osebnih podatkov, od biometričnih zbirk podatkov, ki jih zlorabljajo nadzorni organi do avtonomnih robotov na globalnih bojnih poljih.

Kako se to pozna na razvoju rešitev informacijske družbe, kako na oblikovanju politik doma in po svetu, kakšno vlogo pri tem igra državljan in kakšno potrošnik?

Na okrogli mizi bosta sodelovala:

Lenart Kučić, novinar Pod črto

Aljaž Potočnik, novinar Dnevnik

Moderator bo Domen Savič, Državljan D.

Details

Date:
30/09/2021
Time:
09:00 - 14:30

Organizer

Državljan D
Phone
+38631432028
View Organizer Website

Venue

Gostišče Loka
Zupančičevo sprehajališče 2
Novo mesto, 8000 Slovenia
+ Google Map