Na spletnem dogodku “Dan odprtega znanja” je v razpravi direktor zavoda Državljan D, Domen Savič, opozoril na problematično uvajanje pred dvemi leti sprejete evropske direktive o avtorski pravici.

“Po dveh letih od sprejetja se sedaj kot realni kažejo vsi problemi, ki smo jih nasprotniki direktive navajali v obdobju pred sprejetjem,” je pojasnil Savič in dodal, “da se je od leta 2018 do danes položaj ustvarjalcev avtorskih del še bolj poslabšal, direktiva pa je ponudila nov plašč zaščite za velike založbe in digitalne posrednike vsebin.”

Domen Savič je spomnil tudi na izredno agresiven nastop založniške industrije pred sprejemanjem direktive in zasmehovanje ter žaljenje aktivistov in strokovne javnosti, ki so opozarjali na probleme uvajanja. “Po dveh letih od sprejetja se izkaže, da slovenska založniška industrija nima nobene vizije o implementaciji in dejanski zaščiti avtorjev, hkrati se izogiba javnih razprav, kjer prav kritiki predloga rešujemo nastalo stanje,” je ocenil.

Dotaknil se je tudi problema velikih platform, ki jim ta regulacija nalaga nove naloge, ki jim že sedaj niso kos. “Odstranjevanje vsebin in avtomatski filtri ter nejasen način presoje o dejanski avtorski vsebini spet kaže na to, kako prav smo imeli kritiki pred uvedbo in kako brez idej so bili zagovorniki, ki so zatrjevali, da bo tehnologija kos tej nalogi,” je izpostavil.

Nastop je zaključil z opozorilom glede ponavljajoči se praks velikih industrij, ki se poslužujejo najrazličnejših trikov ugrabljanja javne razprave, nato pa pozabijo na obljubljene rešitve, ko pride čas implementacije. “Potrebno bi bilo nagačiti kolektivne organizacije, avtorji pa bi se morali zavedati svoje moči in vpliva, ki ga sedaj podarjajo založniški industriji,” je poudaril.

Na dogodku je nastopila tudi bivša evropska poslanka piratske stranke v Nemčiji, Julia Reda, ki se sedaj v okviru nevladne organizacije Gesellschaft für Freiheitsrechte bori za zaščito človekovih pravic v informacijski dobi. Predstavila je različne predloge implementacije direktive v večih evropskih državah in ocenila možnost uspeha končne uvedbe.

Več o dogodku

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.