Close

#4strani: Kako uporabljati medije?

Mediji so okno v svet. So psi čuvaji. So četrta veja oblasti. So orodje manipulacije. So orožje v rokah gospodarskih in političnih elit. Kako jih uporabljati?

V tedenskih pogovorih v mesecu aprilu 2016 bomo pod drobnogled vzeli medijsko pismenost in se z gostjami ter gosti pogovarjali o uporabni vrednosti posameznega medijskega kanala. 

Kako kritično spremljati radio?

Radijski valovi obveščajo, zabavajo, komentirajo. Kako v njih prepoznati koristnega pomočnika, aktualnega informatorja in kako izluščiti bistvo?

Gost: Matej Praprotnik, RTV Slovenija

Posnetek pogovora
Kako kritično spremljati časopise?

Dnevni časopisi so vsak dan vedno znova polni bombastičnih zgodb, ki šokirajo, pretresajo in mrtvičijo. Kako brati, da bi znali prebrati, kako filtrirati in kako iz koščkov sestaviti smisel?

Gost: Samo Trtnik, Večer

Posnetek pogovora
Kako kritično spremljati spletno novinarstvo?

Splet je svet in splet je smet. Spletni viri so se že večkrat izkazali kot ključni predvsem pri zgodbah iz tujine, a se je ob aktualnemu dogajanju večkrat izkazalo, da spletu ni zaupati.

Kako uporabljati splet, kako ga filtrirati in kako preverjati informacije, da ne nasedemo že stokrat ovrženi laži.

Gostja: Nataša Briški, Metina lista

Posnetek pogovora
Kako kritično spremljati televizijo?

Televizija informira in manipulira. S sliko, zvokom, montažo. Še vedno najbolj prepričljiv in zaupanja vreden medij se na drugi strani spopada z vedno večjimi zlorabami zaupanja, nekritičnim pogledom in težavami s predstavljanjem cele slike. 


Gostji: 

Manica J. Ambrožič, urednica TV Dnevnik

Suzana Lovec, urednica 24ur Inšpektor

Posnetek pogovora

#4strani: Kako uporabljati medije?

Vsak ponedeljek v aprilu ob 18h v Poligonu na Tobačni v Ljubljani.