Close

#4kuge: Kaj muči naš internet?

V mesecu septembru bomo v sodelovanju s centrom Poligon organizirali štiri tematske večere, na katerih se bomo z gosti in občinstvom pogovarjali o vročih temah razvoja informacijske družbe po svetu in pri nas.

Nevtralnost interneta, spletni nadzor, avtorska pravica in fevdalizem interneta so teme, ki zelo vplivajo na (spletno) ekonomijo, politični ustroj in splošno delo ter življenje v informacijski družbi. Na okroglih mizah boste dobili priložnost predebatirati izzive in težave na posameznem področju, postaviti vprašanje oziroma se pustiti presenetiti.

Nevtralnost interneta

Letošnja jesen bo vroča tudi na področju regulacije in prihodnosti spleta. Na evropskih političnih parketih je namreč nov predlog za vzpostavljanje modela regulacije s spletnim prometom, ki ogroža spletne vsebine, manjše spletne založnike in poveličuje telekome, ki skušajo izboljšati svoj položaj na trgu.

Posnetek
CopyRight is Wrong!

Kako je mogoče, da se je zakonodaja o avtorski pravici v zadnjem stoletju tako malo spreminjala, kako je mogoče, da na spletu veljajo isti zakoni kot v času prvih tiskarn in zakaj se spremembe dogajajo tako počasi?

Posnetek
Dobrodošli v Združenih državah nadzora

Da nadzor ni več domena ljudi, ampak ga vedno bolj prevzemajo stroji, ki so sposobni hitre obdelave ogromnega števila podatkov in da se v podatkovnih zbirkah znajdemo ne glede na to, ali dejansko počnemo kaj prepovedane ali ne, čivkajo že vrabci. Mogoče bi jim morali prisluhniti.

Posnetek
Fevdalizem interneta

Ste se kdaj vprašali, koliko življenja puščate na spletu? In ste se kdaj vprašali, komu na spletu najbolj zaupate oziroma storitve katerega podjetja največkrat uporabljate? In ste kdaj pomislili, brez česa bi ostali, če bi določeno podjetje zaprlo svoja vrata?

Posnetek