Close

#4biti: Vzemimo informacijsko družbo v zobe!

Informacijska družba je povsod okoli nas. Procesi, odnosi, izdelki in kompleksni tehnološko-družbeno sistemi, ki poganjajo naš svet. Na kakšen način se pogovarjamo o informacijski družbi? Na kakšen način jo dojemamo? Kako nam jo prodajajo množični mediji in kako država?

#4biti se bodo februarja pogovarjali o informacijski družbi. V svetu, v Sloveniji. O medijski reprezentaciji, o regulaciji, o procesih in tehnologijah.

Leti, leti, leti... Dron!

Ne glede na to, kako ga poimenujete (dron, trot, brezpilotni letalnik), se priljubljenost teh naprav v zadnjih letih zelo dviguje, prisotni pa so v tako pri represivnih organih (policija, vojska) kot tudi med navadnimi uporabniki ter zasebnih podjetij, ki jih uporabljajo za fotografiranje in snemanje.

Zganili so se tudi regulatorji in dogajajo se prvi premiki na področju zakonodaje ter zakonske podlage. Kaj je potrebno na tem področju upoštevati, kakšne so lahko problematične uporabe brezpilotnih letalnikov in kdo je za to odgovoren ter kako se bo področje razvijalo v prihodnosti?

Posnetek
Informacijska družba v medijih

Na kakšen način iz slovenskih medijev dobivamo informacije in novice o informacijski družbi in znanosti? Kako medijske hiše pokrivajo to področje, na kakšen način se odločajo za izbor novic in vsebin ter zakaj se poročanje večino časa ukvarja s »svetlečimi napravicami« in manj z bolj vsebinskim predstavljanjem tega področja?

Posnetek
Regulacija elektronskih komunikacij v Sloveniji

Po propadli evropski zakonodaji o nevtralnosti interneta, prihodu ameriškega velikana Netflix na slovenski trg in problematičnemu dodatnemu zaračunavanju deljenja povezave mobilnega dostopa do spleta je spet popularno vprašanje regulacije elektronskih komunikacij v Sloveniji.

Kakšna je zgodovina slovenske regulacije tega področja, kje se najbolj zatika in kje v prihodnosti lahko pričakujemo največj težav? Kdo mora poleg Agencije za komunikacijska omrežja (AKOS) še pomagati in kako dobra je na tem področju zakonodaja, ko jo primerjamo s stanjem na terenu?

Posnetek
E-volitve so mrtve! Živele e-volitve!

Referendumi, državnozborske volitve… ob vsakem prazniku demokracije se vedno znova prebudijo ideje o elektronskih oziroma internetnih volitvah. Projekt tudi v slovenski državi obstaja že več mandatov, a se iz papirjev in analiz ne premakne v realnost.

Kakšne morajo biti elektronske oziroma internetne volitve, kaj je pri njih tako drugačnega od elektronskega bančništva in zakaj preprosto ne uporabljamo že razvitih rešitev, ki obstajajo po svetu?


Posnetek